Paleo and thoughts

PALEOKOSTHOLD –>  JOHOOO???

Jeg må inrømme at jeg har blitt veldig interessert i Paleo-kostholdet i det siste og har kommet meg litt vekk fra LCHF. Jeg er i en sånn vippefase der jeg prøver litt forskjellig. Har du vurdert Paleo?

Det jeg liker med LCHF er at man kan bake masse og spise nesten som normalt med ulike tilpasninger av ingredienser og man får mye kreativitet på kjøkkenet. Men på LCHF spiser man utrolig mye fett, i hvert fall har jeg gjort det. Da har jeg spist fløte, seterrømme, ost, bacon, smør… og det i massevis!  Hver dag, til alle slags måltider. Jeg tror ikke akkurat det er veldig sunt. Da er det bedre å bruke sunne oljer og avokado som mange LCHF-ere bruker.

Jeg har fått stor helsegevinst av LCHF ved å ha gått ned 10 klesstørrelser og over 20 kg. For å være ærlig så aner jeg ikke nøyaktig kiloene.. Jeg har holdt meg langt unna vekta og brydd meg mer om midjemålet. Man ser tyyydelig at jeg har gått ned på bilder. De fleste bildene vil jeg ikke legge ut her fordi jeg ser så forferdelig ut. Men vennene mine og familien som ser meg ofte har sett tydelig forskjell og de synes nesten jeg har blitt FOR tynn nå. Men jeg har satt grensen nå. Jeg har ingen planer om å gå ned mer i vekt, men jeg ønsker å forholde meg sunn og bruke sunne ingredienser i matlagingen og kose meg med mat.

Paleo synes jeg virker som et veldig sunt kosthold siden det er basert på steinalderkostholdet. Jeg vet det er mye debatt rundt dette, men etter mye lesing om det er jeg overbevist om at det er et sunt kosthold og at det vil bringe mye godt til kroppen min.

Akkurat nå er jeg faktisk hverken LCHF eller Paleo. Jeg har vært sykemeldt i nesten to måneder og har vært veldig syk. For nøyaktig en uke siden fikk jeg vite at jeg har sykdommen Ulcerøs Kolitt, som er en kronisk tarmsykdom. Det er rett og slett sår i hele tykktarmen. Disse vil aldri gå vekk, men med medisiner vil de holdes i sjakk og man vil ikke kjenne smerter. Stress kan påvirke magen, så man må være forsiktig ellers kan man få veldig mye smerter. Jeg har slitt med leddsmerter, spesielt i ryggen. Jeg har problemer med å puste og hjertet pumper unormalt fort. Jeg blir sliten av hver minste lille ting og hodet mitt går litt i surr. I tillegg føler jeg meg kokende varm, men så er kroppen iskald. Dette er slik det er i startfasen av behandlingen, fordi kroppen må vende seg til medisinene. Det tar sin tid, men jeg regner med å føle meg bedre snart. :)

Man kan si at jeg er litt “dopet” på de medisinene jeg får nå i starten som er sterk kortison. Jeg merker at jeg ikke orker noenting og at alt jeg gjør “går i saktefilm”. Jeg aner ikke hvor lang tid det vil ta før jeg føler meg frisk igjen eller når jeg kan tilbake igjen på jobb. Jeg forholder meg bare positiv og tar en dag av gangen. Jeg er veldig glad for at smertene i magen er forminsket veldig nå og at jeg ikke har problemer med avføringen eller å gå på do. Jeg skal si deg det at de siste ukene har vært jævlige…. Sitte der i uvitenhet og ikke få behandling. Overleve smertene rett og slett, og bare vente på svar fra legene. Jeg er utrolig lettet nå, for nå vet jeg hva jeg lider av og kan fokusere fremover :)  Men denne perioden i uvitenhet og smerter, unner jeg absolutt INGEN!

Har du eller noen du kjenner Ulcerøs Kolitt? Går det fint å leve med det?

Jeg har fått noen tips av andre som har det og de sier til meg: Hold ut, Lena!  Du vil snart føle deg fin igjen. Jeg vet at det er forferdelig og sitte å vente og holde ut smertene. Men sykdommen går fint ann å leve med.

Så basically, hva spiser jeg nå? Jo, jeg spiser nudler, fine rundstykker, poteter, ris, fjordland i mikroen, frukt, osv. Egentlig bare “drittmat” hvis man kan kalle det, det.  Jeg føler jeg er tilbake til der jeg en gang var. Da jeg veide så og så mange kilo og så ut som et “berg”. Men forskjellen er nå at jeg VET at jeg kan. Jeg VET at jeg aldri skal falle for sukkeret og hvetemelet igjen. Jeg VET at det ikke er bra for kroppen og at det IKKE er meningen at jeg skal ha det i meg. Jeg klarer fint å holde meg unna og ser ingen verdi i å spise slike ting.

Jeg må prøve ut all mulig slags mat nå for å se hva magen tåler bedre enn andre ting, og så regner jeg med når jeg føler meg frisk igjen at jeg orker å ta meg tid til å lage ORDENTLIG MAT igjen. Jeg gleeeder meg! :) Og jeg vil gjerne prøve ut Paleo ganske så snart. Jeg er veldig positiv til Paleo og samboeren min har gått på det i noen uker nå og har bevist for meg at det er sunt å spise slik. I tillegg til at man faktisk kan være kreativ og lage raw-food kaker eller kakaosmoothie. Man kan fortsatt kose seg. Og man kan kose seg med fruuuukt!

Man behøver ikke gjøre det vanskelig heller. Stek en laksefilet og lag masse grønnsaker. Blås i osten og fløten og sausen. Make it simple!  :)

~~~

 

PS. Vil du vite mer om Paleo-kostholdet, legg igjen en kommentar under da! :)

 

 

4 Responses to Paleo and thoughts

 1. Lena - Lenas Lavkarbo 14 mars, 2013 kl: 12:23 #

  Hei Camilla! :)
  Hyggelig at du legger igjen en kommentar her. Jeg har lest historien din og den var veldig rørende. Jeg ble dessverre dårlig igjen ikke en måned en gang etter at jeg ble frisk forrige gang, så nå har jeg vært dårlig siden 17. desember. Ble lagt inn på sykehus i januar for å få ordentlig behandling. De satt meg på 7 ulike medisiner, inkludert noe som heter Remicade som man må ta fast på sykehuset via kanyle i armen. Dette har hjulpet meg ekstremt mye! Virkelig :) Jeg har vært skikkelig dårlig.. De måtte avslutte koloskopien nesten med en gang fordi de så at det var så ekstremt ille (sår i hele tykktarmen)inne i tarmen, og de var redde for å ta hull på tarmen så.. Det som er kjipt er at jeg fast hver 8. uke må komme for påfyll =/ kanskje i flere år, men minst ett år. Men den medisinen har gjort underverker på sykdommen. Føler meg så fin nå :) Jeg er jo veldig forsiktig hva jeg spiser, spesielt under oppbluss av sykdommen. Men man må egentlig bare prøve seg fram. Hvetemel, sukker og alkohol er egentlig fy-fy! men noen som har UK spiser hva som helst… Det er veldig individuelt hva man tåler. Jeg føler at lavkarbo er det rette for meg, og det virker som det går greit på magen å spise fløte og rømme faktisk. :) Paleokostholdet virker veldig bra, men er usikker på om det er noe for meg. Jeg er jo veldig glad i frukt og bær. Men frukt legger man på seg av, for mye karbo. Hva spiser du egentlig på Paleo? Hvordan ser en dag ut for deg? :) Veldig interessant. Jeg har ikke testet Paleo over lang tid. Har holdt meg til lavkarbo egentlig, fordi jeg vet at det fungerer på meg. :) Jeg er helt overbevisst om at hvis man spiser «riktig» trenger man ikke alle medisinene for å holde sykdommen i sjakk og at man vil få et herlig liv, og at man vil føle seg frisk og sunn. :)

 2. Camilla 11 mars, 2013 kl: 14:51 #

  Hei du, nå er det jo en stund siden du la ut dette innlegget, jeg håper du har fått styr på UC’en din. Jeg har selv gått fra lavkarbo til paleo kosthold, og trives veldig godt m det. Har du testet ut paleo kostholdet ytterligere siden du skrev dette innlegget? Og isåfall, har du merket noen effekt på sykdommen din? Hvis du sjekker ut bloggen min, så har jeg linket til et innlegg hos Marks daily Apple om en som la omtil paleo og ble mye bedre av sin UC.
  Sjekk ut denne:http://rivjernet.com/2013/02/22/fredagsinspirasjon-2/
  Hadde vært artig å vite om paleokosthold har hjulpet flere m UC.

 3. Lena - Lenas Lavkarbo 9 september, 2012 kl: 11:13 #

  Heii Therese! :) <3

  Tusen takk for gode råd! <3 Skal helt klart ta inn det du sier. :) Jeg ønsker såklart ikke gå opp igjen 10-20 kg. Jeg ønsker å holde meg sånn jeg er nå :) Men jeg spiser ikke MYE frukt. Kanskje en-to om dagen… Når jeg tenker Paleo… Det kommer isåfall til å gå i egg, bær, nøtter, grønnsaker av alle slags typer og kjøtt/fisk + olivenolje/kokosolje. :)

  Vi bruker kokosolje og extra virgin oliven olje, faktisk fra innvandrerbutikk :) Men vi bruker olivenoljen til steking ogsåå.. Når det gjelder fett så spiser jeg masse avokado, men holder meg unna masse bacon, rømme, smør. Jeg er litt forsiktig med magen nå og prøver å holde meg unna melkeprodukter akkurat nå. Jeg er ikke sikker på hva jeg kan og burde spise med denne sykdommen. Men ulike typer matvarer kan trigge smertene. :S

  Det er veldig godt at jeg nå endelig vet HVA jeg har og at jeg har fått startet med medisiner :) Jeg føler meg litt og litt piggere for hver dag som går, og har ikke like ekstreme smerter som jeg har hatt… Så det føles godt! :) Jeg blir ganske så slapp av kortisonen (føler meg dopet), men slik er det jo. Jeg sliter veldig med sterke smerter i ryggen og har en del vondt (sårt) inni tarmen. :S

  Takk for rådene, snuppa! :) Jeg skal spørre deg såklart! Glad i deeg <3

 4. Therese 7 september, 2012 kl: 18:45 #

  LENAAA
  1: Utrolig, utrolig bra at du har funnet ut at du har ulcerøs kolitt, da får du hjelp fort og blir tatt seriøst. Det ordner seg skal du se.
  2: Du må ALDRI tenke at alt dette fettet er dumt. Vi mennesker er laget for å spise fett, og i ganske stor mengde mettet. Jeg skjønner at man går lei osv osv, men pass på! Dersom du begynner å spise masse frukt nå, kan jeg nesten garantere at du går opp i vekt igjen. Frukt er som sukker for kroppen. Jeg skjønner godt at du ikke vil mer ned i vekt, men bare lov meg at du er forsiktig. Plutselig har du lagt på deg 10 kg igjen uten at du selv merket det ;) Ellers synes jeg paleo er greit nok. Kunne nok aldri klart det selv, siden jeg er for glad i ost og smør, men går man inn for det burde det gå bra.
  Husk dessuten på at oljer ikke nødvendigvis og i stor grad egentlig ikke er sunt for kroppen. Oljer som soyaolje, maisolje og andre vegetabilske oljer er egentlig bare dritt for å si det rett ut. Eneste oljene som er brukbare er extra virgin olivenolje (pass på å kjøpe en ganske dyr en, hvis ikke blir du lurt på kvaliteten. en god idé´er å kjøpe litt billigere på invandrerbutikk – de har utrolig godt utvalg.) og kokosolje. Olivenoljen kan kun brukes til salater eller has i retten når den er ferdig, ellers oksiderer den. Kokosolje kan godt brukes til steking, siden den tåler høy varme.

  se dessuten:
  http://www.friskogfunksjonell.no/de-offentlige-anbefalingene-for-fett-godt-begrunnet/

  Husk at du når som helst kan spørre meg om ernæringsrelaterte ting. Også på mobilen hvis du vil. Jeg har som regel et svar! ;)

  Stolt av deg, og glad i deg <3

Legg igjen en kommentar