Lavkarbo bløtkake

Lavkarbo bløtkake

Begynnelsen på bloggen
Dette er begynnelsen på min lavkarboblogg (senere vil utseendet på nettsiden bli et tema jeg har designet selv).

Lenas Lavkarbo
Jeg har kalt denne bloggen Lenas Lavkarbo. Jeg har opprettet den på eget engasjement som et stort fritidsprosjekt i tillegg til å vedlikeholde min sunne livsstil. Jeg ønsker å dele alt om lavkarbo med andre for å hjelpe folk på veien til et godt og sunt liv. Jeg ønsker å kunne gi andre råd og vise de gode sidene (helsegevinstene) ved lavkarbo.

Jeg mener at lavkarbo er veldig god mat (du spiser stort sett den gode maten du ellers ikke tørr hive inn på med. Såklart er det ikke snakk om sjokolade, potetgull, hamburger på McDonalds… Nei! Da mener jeg en skikkelig søndagssteik, deilig pinnekjøtt, taco uten tortilla, varm grillet kylling med rømme, laks og eggerøre, kalkun osv) som gjør deg ordentlig mett over lang tid og er sunt og godt for kroppen. Da kan du også kose deg med maten, og FETTET, uten å ha dårlig samvittighet :) Selv har jeg blitt veldig inspirert av matlaging og lavkarbo, og vil gjerne dele dette med deg!

Litt info om lavkarbobloggen
Denne bloggen skal ha masse bilder, oppskrifter, tips, osv.  Jeg er så engasjert i lavkarbo at jeg vil med stor glede dele med deg hva jeg lager til daglig, hva jeg spiser og ikke spiser, og jeg vil overbevise deg om at lavkarbo er bra for deg. Siden januar har jeg hentet opp en del oppskrifter og tips, i tillegg til at jeg har tatt bilder av det jeg selv har laget.

 • frokost,
 • lunsj,
 • middag,
 • kaker,
 • desserter,
 • snacks,

og lignende. Masse spennende mat! :)

Min start på lavkarbo
Jeg startet med lavkarbo (min nye livsstil) i januar 2011. Daglig spiser jeg lavkarbo uten å savne det gamle kostholdet i det hele tatt. Jeg er lykkelig og føler meg vel. Alle de overflødige kiloene har rast av i en fart, og jeg sulter IKKE på noen måte. Lavkarbo handler ikke om å spise salat hver dag og sulte seg selv for å gå ned i vekt, eller å trene så mye at du blir syk. Nei, nei!  Lavkarbo handler om å endre kostholdet og livsstilen. Tankegangen! :)

Bollekake og vafler

Bollekake og vafler


Da jeg startet på lavkarbo var jeg veldig skeptisk til dette. Jeg tenkte: «okei, spise massevis av fett, lite karbo… Dette er tull!!!». Men jeg gav det hele en sjanse, nettopp fordi samboeren min har diabetes 1 og trengte en forandring i kostholdet, men også fordi jeg hadde lyst på forandring.

Forferdelig kosthold før
Mitt gamle kosthold var forferdelig! Jeg jobber daglig som kassemedarbeider i matvarebutikk og ser herlighetene på båndet og lukter den herlige duften av nybakte boller, nystekt loff, crispy potetgull eller deilig sjokolade. Åååh, tenkte jeg alltid… Jeg var sjokoman! Jeg klarte ikke å slutte å få lyst på søtsaker. Jeg MÅTTE ha!

Gamle vaner er vanskelig å vende
Før kunne jeg fint kjøpe meg to eller tre melkeruller på en dag. Og jeg kjøpte MYE godis til lørdagene, og småspiste masse digg ellers i uka også. Til lunsj tok jeg gjerne å kjøpte meg skolebrød og yoghurt. Pluss en sjokolade her og en sjokolade der. Og kiloene raser opp, og opp… Uff, man utsetter kroppen for gift! Det var ikke før jeg begynte på lavkarbo at jeg forstod nettopp dét.

Positiv retning i livet
Lavkarbo har gjort meg veldig interessert i mat, og det har åpnet øynene mine for en helt ny verden. Jeg elsker å bake og lage kreative middager! Før kunne jeg ikke en gang bake sjokoladekake uten at den ble «padde flat». Pluss at etter et eller to kakestykker av den kaken fikk jeg dårlig samvittighet for å spise disse kakestykkene fordi jeg visste at det var usunt.

It’s so logical and so simple. Fat is the backup fuel system. The role it plays in the body is that when there’s no carbohydrate around, fat will become the primary energy fuel. That’s pretty well known. 
Robert Atkins 

 

Spiser kake så mye jeg vil
Nå kan jeg spise så mye kake jeg vil, hvis jeg vil! selvfølgelig lavkarbo :) Jeg baker mye forskjellig når jeg har lyst på det, og det smaker søtt og godt. Til og med familie, venner, bekjente (ikke lavkarboere) skryter av de forskjellige bakstene mine og de tror aldri på at det er lavkarbo.

Jeg baker/steker blant annet:

 • brød,
 • rundstykker,
 • bløtkake,
 • muffins,
 • sesambrød,
 • eggemuffins,
 • pizza,
 • vafler,
 • bollekake med sjokolade,
 • fromasj,
 • ostekjeks,
og lista kan bli så lang den vil :)
Bringebærfromasj i glass

Bringebærfromasj i glass

Viktig å vite før du starter
Det du MÅ vite, hvis du aldri har gått på lavkarbo, er det at lavkarbo er annerledes. Det du kan spise på lavkarbo (de forskjellige typene matvarer du kan spise) er mye, men fortsatt mye mindre i forhold til det du er vandt til.

Lage liste til handleturen
Du må lære deg å lage handleliste, vite hva du har i skapet, vite HVA du kan spise og ikke spise, vite hva karbohydrater er og hvor MYE du kan spise, vite at du hvis du kutter ned karbohydratene må du ha i deg mer fett, MYE, og proteiner. Vite at «sukkeret» i lavkarbomat ikke er det samme eller smaker det samme som vanlig sukker. Vite at noe kan smake annerledes, men du vil lære deg å like det veldig fort.

Bake og steke selv
Du kan spise så mye god lavkarbomat, men du må forstå at du må kunne bake eller steke det du har lyst på selv, fordi det finnes ikke mye ferdig lavkarbomat i butikkene. Det er ikke som fastfood, noe du finner overalt. Lavkarbo krever tenkning og litt tid, men når du er inne i det, er det absolutt ikke vanskelig å følge lavkarbo. :)
Etter min mening, vil det åpne øynene dine for en bedre hverdag!

Hvilken diett?
Selv følger jeg så og si Atkinsdietten, og har vært ganske streng med karbohydratene lenge. Da snakker vi om 20 g karbo hver dag! Det er sykt lite! :) Jeg skal legge ut LISTE over matvarer du kan spise på lavkarbo, masse tips, og selvsagt oppskrifter og forslag til menyer du kan prøve deg på.

Biff med grønnsaker og bernaisesaus

Biff med grønnsaker og bernaisesaus

Kroppen går i ketose
Startfasen er det vanskeligste; det å komme inn i det man kaller ketose. Det vil si at kroppen forstår at du ikke vil gi den masse karbohydrater mer, men du vil gi den masse fett den kan hente energi fra. Dette gjør at kroppen vil ta av fettlageret, og du vil automatisk føle deg bra og gå ned noen kilo. Tro meg! All stivelse og hvetemel, pasta, poteter, brød ol. kan du FINT klare deg uten :)

Hvor streng vil du være?
Du velger selv hvor streng du vil være på karbohydratene, og man må tenke på hvor sunt er det egentlig for «meg». Pass på å ikke gå ned mer enn din idealvekt. Du må spise i harmoni med kroppen, og ved å spise akkurat passe med karbohydrater for deg, vil du kunne opprettholde din idealvekt og føle deg bra :) Du må prøve deg frem, og se hva som passer for deg.
Lykke til vil jeg si til deg som skal begynne på lavkarbo :) Jeg håper du vil besøke bloggen min videre og at du spør meg masse spørsmål og kommenterer oppskriftene jeg legger ut :)

Klem til deg,

Lena<3