Innhold i sukkerfritt godteri og pastiller :)

Sjekker du innholdet før du kjøper?
Pleier du å sjekke innholdet i sukkerfritt godteri og pastiller du kjøper? Dette er veldig lurt å gjøre på lavkarbo, fordi da vet du akkurat hva og hvor mye karbo du får i deg. Det er også viktig å vite HVA du skal se etter i innholdet.

 

En rar begynneropplevelse
En ting jeg opplevde helt i begynnelsen var å få et lite sjokk i butikken da jeg skulle kjøpe meg pastiller… Jeg fant en pose med pastiller i butikken og så bak på innholdet. Jeg så ned på «karbohydrater» og fant tallet «98». HVA??! Tenkte jeg såklart! Spesielt når mitt daglige karboinnhold var på 20-30 gram.

Melkesjokolade Sukkerfritt innhold

 

Sjokkerende tall er ikke så ille allikevel
MEN, det jeg ikke tenkte på som jeg tror mange ikke vet om, er nemlig det at det finnes noe som heter

POLYOLER eller SUKKERALKOHOLER. :)

Disse «-olene» er ingredienser i sukkerfrie matvarer og pastiller som ikke påvirker blodsukkeret vårt på noen måte. Dette vil si at når det står at karbohydratene er «98», må man også sjekke under på Polyoler eller Sukkeralkoholer. Ofte er disse på tall som i dette tilfellet «97».

Dette vil da si at karbohydratene i pastillene per 100 g er:

98 karbohydrater  –  97 polyoler/sukkeralkoholer  =  1 g karbohydrat

Karbohydratene etter «er lik» er karboene vi regner som karbo. Såkalt NET carbs på engelsk.

Vi trekker altså fra polyolene/sukkeralkoholene fra karbohydratene. Da er det 1 g karbohydrat i dette tilfellet per 100 g pastill.

 

Sjokoladeprinsen drøm karamell

Uvel etter den sukkerfrie sjokoladen?
Dette er faktisk veldig vanlig og en naturlig reaksjon i kroppen hvis man spiser mye sukkerfritt. Det de fleste kanskje har merket når de spiser godteri eller pastiller med mye polyoler, er at de kan få problemer med magen (det vil si luft i magen). Dette kan være ganske plagsomt, og kanskje flaut? Det er snakk om eksplosjon, ikke bare litt. Magen har nå mye den vil kvitte seg med.

Hvis du skal kose deg en lørdagskveld med sukkerfri sjokolade, men så spiser du bare BITTELITT. Uansett, ved første eller kanskje tredje bit er magen i gang. Det bobler og rumler som en bikube. Det kan jeg fortelle av erfaring :) hehe..

Derfor anbefaler jeg deg å se etter sukkerfrie sjokolader med MINST polyoler og sukkeralkoholer. Men fortsatt skal det være LITE KARBO (1-5 gram helst hvis du er streng). Bestem selv om du vil teste ut de forskjellige produktene og se hvordan du reagerer (helst på en fridag :) haha!).  Jeg har merket at jeg reagerer forskjellig på de ulike produktene, ikke bare på polyoler/sukkeralkoholer men også hva de innholder, f.eks maltitol.

Det som er viktig å huske på er å ikke blande sukkeralkoholer og sukkerarter.
SUKKERARTER ER FY FY! Det er bare karbohydrater. Mest sannsynlig rent sukker ;)

 

Huskeregler for sukkerfritt godteri:

–  Lite karbohydrater.
–  Lite polyoler og sukkeralkoholer, men MER enn karbohydratene.
–  Vær obs på at noen sukkerfrie sjokolader inneholder hvetemel (kjeks).
–  Husk at hvis du spiser MYE polyoler/sukkeralkoholer kan du få luft i magen.
–  Husk at du kan bli avhengig (få søtsug) av sukkerfritt godteri også. Spar det derfor til kos. Dette gjelder også sukkerfri brus.
Lag gjerne eget godis selv (det vil komme oppskrifter). Da vet du hva du får i deg.

 

Du må kose deg!
Kos deg med sjokoladen :) Jeg gjør det uansett i helgene. Men så klart velger jeg de sjokoladene jeg tåler best. Du må finne «din» sjokolade eller de sukkertøyene du vil ha. Det finnes masse sukkerfritt godteri. Jeg anbefaler deg å se på denne siden: Dialife.dk    (de har mye utvalg av sukkerfritt godteri og noe matvarer, brus, dressing etc.). Helsekost har også en del sjokolade, lakris, mintpastiller, colaflasker(smågodt), drops, etc. De belgiske Cavaliér sjokoladene er utrolig gode! Ellers så har Meny en del utvalg, men det er forskjellig fra butikk til butikk.

 

Innhold i sukkerfri sjokoladeprinsen

Innhold i sukkerfri sjokoladeprinsen

På bildet ser du at det står karbohydrater per plate er 12,8 g (hvorav sukkerarter 2,1 g og polyoler 10,4 g). Dette vil si at det totale karboinnholdet er 12,8 g – 10,4 g = 2,4 g karbo (veldig bra!). 

 

Pastiller er godt
Pastillene jeg spiser til daglig merker jeg ingenting på. Det står jo polyoler bak på innholdet, og tallene er ganske høye (98 og lignende). Det står også på posene/pakkene at det kan forekomme lakserende effekt ved å spise for mange pastiller, men ikke vet jeg :) Jeg koser meg jeg :)

Bilde hentet fra dent.no/oi#

Bildet er fra dent.no

Disse Dent-pastillene er kjempegode! Man blir hekta etter én. De andre smakene er også gode. Men jeg er mest glad i lakris, mint eller eukalyptus når det gjelder alle pastiller og tyggis :) Hva er du glad i?

Hvilket sukkerfritt godteri spiser du? :) og hvor kjøper du det hen?

Klem fra,
Lena<3

,

Ingen kommentarer enda...

Legg igjen en kommentar